Hořčice je v BIO kvalitě a je vyráběná v certifikované dílně v Morkůvkách.
Rozhodla jsem se vyrábět poctivě, z těch nejlepších surovin. Hořčice je ručně vyráběná a bez umělých barviv a konzervantů.
Průmyslově vyráběná hořčice se vyrábí se syntetickým barvivem E102 nebo sytě žlutým E110. Tyto konzervanty můžou nepříznivě ovlivňovat soustředění dětí a výrobci jsou povinni označit např. tatrazin na svých produktech.
Mým cílem je "éčka" vůbec nepoužívat a už mám dlouhodobě vyzkoušené, že to jde, že lze hořčici vyrobit a zavařit bez konzervantů. Zavařování bez konzervantů mě naučila moje maminka. Sama jsem si recepturu vymyslela, propracovala, odzkoušela a dotáhla do konce. Několik let ji používám a hořčici prodávám lidem, kteří se starají o své zdraví.
Hořčice vyrábím z hořčičného semínka v BIO kvalitě, z vody, octa, cukru a soli. Ocet, sůl a hořčičné semínko jsou přirozenými konzervanty.
Základem všech hořčic je moje středně hrubá plnotučná hořčice, do které dle druhu přidávám bylinky, červený pepř, chilli, medvědí česnek, kurkumu, med nebo křen. Dále vyrábím pikantní kremžskou hořčici a hořčici s meruňkovým pyré.
Byliny a křen do ní přidávané jsou z mojí permakulturní zahrady.
hořčičné semínko je v BIO kvalitě
Hořčice setá bílá je jednoletá rostlina se zlatožlutými květy, patří do čeledi brukvovitých a kvete v červnu a červenci. Je to medonosná rostlina a původním domovem hořčice je jižní Evropa, oblast Středomoří a západní Asie. Hořčice je dobrou nektarodárnou pylodárnou bylinou. Semena hořčice se sklízí v době zralosti, suší se a dál zpracovávají na pochutinu zvanou hořčice.
Hořčičné semínko na výrobu hořčice nakupuji ve firmě PRO-BIO Staré Město a pro mne je důležité, že firma je založena na systému ekologického hospodaření. Hořčičné semeno obsahuje bílkoviny, tuk, minerální soli, sacharidy, vlákninu, cukr, vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, měď, mangan, selen, vitamín C, vitamín B1, vitamín B2, B3, B5, B6, B9, a beta-karoten, obsahuje také vitamín E, vitamín K. Hořčice je alergen a v České republice se hořčice nachází v tabulce alergenů pod číslem 10. U citlivých jedinců dochází po konzumaci hořčice k příznakům typickým pro alergické reakce, počínaje otoky rtů a jazyka, obličeje a může nastat nevolnost až obtížné alergické dýchání. Zdravotní problémy může způsobit i kyselina benzoová, konzervant obsažený v hořčici.
Kurkuma
Přísadou, kterou do mé doma vyráběné hořčice přidávám, je kurkuma, neboli indický šafrán. Je to koření ze sušeného oddenku kurkumovníku dlouhého a obsahuje éterické oleje a žluté barvivo kurkumin. Léčivé účinky kurkumy zpomalují zánětlivé procesy, patří mezi přírodní antibiotika a svým proti bakteriálním a protizánětlivým účinkem podporuje tvorbu žluči a vede k lepšímu trávení tuků. Používá se k léčbě revmatoidní artritidy je uznávaná jako přírodní antioxidant při léčbě rakoviny.
Křen
Léčivé účinky křenu jsou všeobecně a dlouho známé. Křen obsahuje vitamín C a provitamín A, také hořčík, vápník, draslík, železo, fosfor, síru, měď, zinek a chrom a má antivirové a antibakteriální účinky. Křen odhleňuje průdušky, podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí, detoxikuje játra a rozpouští žlučové kamínky. Kdo má rád křen, tak možná ví, že povzbuzuje trávení a upravuje střevní mikroflóru.
Chilli
Pálivost tohoto koření způsobuje kapsaicin. Jedná se o rostlinný alkaloid, který dráždí receptory nervových zakončení jazyka a tím způsobuje pálení různé intenzity. Chilli obsahuje vitamín A, B, C, draslík, železo a vápník. Opravdu výrazně posiluje imunitní systém. Kapsaicin působí jako antioxidant a je to přírodní antibiotikum, které ještě navíc zvyšuje metabolismus a produkci žluči a žaludečních šťáv, zvyšuje peristaltiku střev. Ne každý však chilli dobře snáší.
Červený pepř
Červený pepř má mnoho pozitivních účinků, podporuje imunitní systém, detoxikuje organismus a má antiseptické účinky., uklidňuje nervový systém, podporuje zdravé dýchání a odstrańuje hleny. Účinými látkami v červeném pepři jsou sacharidy, bílkovinyv, vláknina, tuk, vápník, železo, hořčík, selen, zinek, draslík a omega 3 mastné kyseliny.